Een paar jaar geleden trof de titel van het boekje: ‘Durven doen wat je raakt, 22 lessen over lef en bevlogenheid’; geschreven door Marja den Boer mij recht in mij hart. Ik stelde mijzelf toen de vraag: Durf ik te doen wat mij raakt op dit moment? Durf ik een pad te volgen dat niet als ‘gewoon’ gezien wordt door mijn omgeving? Het boek heeft me aan het denken gezet en zo heb ik uiteindelijk de stap genomen om de MEE opleiding te gaan volgen.

Maar hoe is dit voor jou??

Van geraakt worden naar jezelf ontmoeten, dan naar durven én doen. Het klinkt zo eenvoudig, maar je eigen innerlijke overtuigingen en belemmeringen kunnen hierbij behoorlijk in de weg zitten. Soms een heel proces van bewustwording, inzicht krijgen, jezelf hervinden en je belemmerende overtuigingen beetje bij beetje loslaten.

Durf jij te doen wat jóu raakt?

Misschien helpt het jou om eens te onderzoeken hoe dit voor JOU geldt.

Durven doen wat jou ráákt!
Durven doen wat jóu raakt!
Dúrven doen wat jou raakt!
Durven dóen wat jou raakt!

Door deze vier zinnen te onderzoeken, kun je hierin meer inzicht krijgen.

Durven doen wat je ráákt!

Wat ráákt je tot in de kern, wat is wáár voor je, waar geloof je in en loop je helemaal warm voor? Onderzoeken en je erin verdiepen en steeds verder mee gaan met deze stroom, omdat het dátgene is wat goed voor je voelt.

Durven doen wat jóu raakt!

Jij. Maar wie ben je eigenlijk? Wat zijn je overlevingsmechanismen, jouw ‘triggers’, jouw belemmerende overtuigingen en wat heb je meegekregen en opgedaan aan emotionele ballast vanuit je (voor)ouders, opvoeding en ervaringen in je leven. Deze invloeden maken je tot wie je bent geworden. Wat mag je loslaten en waar mag je in groeien?

Dúrven doen wat jou raakt!

Durven. Bij durven denk je misschien aan het niet bang zijn voor actieve uitdagingen zoals parachute springen, bungee jumping. Of misschien denk je aan spinnen of slangen en ben je daar ben niet bang voor. Maar je eigen innerlijke pijn en  de daarbij horende onbewuste overtuigingen, besluiten, angsten en/ of patronen aankijken, écht aangaan en ombuigen vergt ook moed. Iets kan zó diep verankerd zitten, dat het ten eerste inzicht en veel moed vraagt om het echt te doorvoelen. Je vastgezette emoties (verdriet, angst, boosheid etc.) die je liever niet wilt voelen, hier allerlei overlevingsmechanismen je hele leven voor hebt ingezet, kunnen alleen oplossen als je ze aan durft te kijken. Een heel proces.

Durven dóen wat jou raakt!

Eindelijk durf je er voor uit te komen, het te verkondigen aan de buitenwereld. Je weet wat je nu wilt en waar je in gelooft.

Maar dan is er nog het dóen. De eerste stap. Zelfvertrouwen ontwikkelen. Beetje bij beetje oude overtuigingen loslaten “Ben ik goed genoeg? Wie zit er op mij te wachten? Durf ik mezelf op deze manier zichtbaar te maken?” Dit kan zó diep geworteld zitten, dat óók dít weer gigantische stappen zijn. Doén en ervaren. Durven vallen en weer kunnen opstaan. Jezelf ontwikkelen. Een leven lang. Willen, kunnen, doen!!

Durven doen wat jou raakt!

Durf jij te doen wat jou raakt??

Pas als je de moed toont je eigen weg te gaan,  toont de weg zich aan jou.
Paulo Coelho